Werk in opdracht

Naast de projecten die hij zelf initieert werkt Chris vaak in opdracht.

Zo heeft hij in de loop van de jaren al een aantal audiotours voor musea opgenomen. Die houden vaak het midden tussen een vertelling en een documentaire.

Daarnaast geeft hij af en toe een gastles of masterclass op diverse hogescholen over het maken van een podcast.

Groene Oren

In deze podcast van Staatsbosbeheer interviewt Chris Nederlandse flora en fauna. De serie is geïnspireerd op het Amerikaanse ‘Everything is alive’ en wordt geproduceerd door De Studio. In de afleveringen die tot nu toe online kwamen werden de volgende ‘gasten’ ondervraagt: de nachtzwaluw (gespeeld door Daniël Cornelissen), de hazelmuis (Wart Kamps), het gentiaanblauwtje (Lies Visschedijk), de zandhagedis (Leopold Witte) en de eik (Paulien Cornelisse).

De Lichtcode

Speciaal voor het Amsterdam Light Festival schrijft Chris De Lichtcode. Dat is weer een audio/theatervoorstelling op een rondvaartboot. Hij heeft nog geen idee wat het precies wordt, maar in een tekstje dat hij er al over moest maken heeft ie het gehad over een misdrijf en hij heeft de woorden chaotisch tafereel, mysterieus en humoristisch gebruikt. Enige echte zekerheid is dat actrice/comédienne Jennifer Evenhuis de hoofdrol gaat spelen. De voorstelling vaart uit van 3 dec 2018 t/m 17 jan 2019.

Paradevolk

De Parade vroeg Chris een serie portretten te maken van mensen voor en achter de schermen van het festival. Hij interviewde hiervoor twaalf personen. De korte bijdrages die hij uit de gesprekken monteerde liet hij aan de geïnterviewden horen terwijl ze er op de Parade naar luisterden. Paradevolk werd in 2018 tijdens de Parade in Utrecht en Amsterdam vertoond. Het prachtige camerawerk is van Freek Zonderland.

Luisterroutes

Samen met compagnons Johan Idema en Ferry Piekart maakte Chris een reeks luisterroutes voor musea. Idee is dat je in een uur door een museum geleid wordt aan de hand van een bekend persoon. Je hoeft maar een keer op play te drukken en vervolgens word je vanzelf meegenomen.

Er zijn luisterroutes gemaakt voor het Fries Museum (rondleider: Jan Jaap van der Wal), het Van Abbe Museum (Lucas de Man) de Kunsthal (Mike Boddé) en Museum Beelden aan Zee (Isolde Hallensleben) en Oude Kerk (Halina Reijn).

Designing The Surface

Voor Het Nieuwe Instituut regisseerde en monteerde Chris een audiotour voor kinderen. Het ging over de buitenste lagen van dingen. En daarbij liepen de kinderen langs een aantal kunstenaars die iets over een kunstwerk vertelden. En er waren ook geschreven scenes met acteurs in te horen.

Stad van Nederland

Voor het NAI (Nederlands Architectuur Instituut) in Rotterdam maakte Chris de audiotour-voor-kinderen die hoorde bij de tentoonstelling Stad van Nederland. Dit zijn een paar van de mini-hoorspelen die horen zijn op de tentoonstelling Stad van Nederland bij maquettes van bekende gebouwen.

De audiotour werd geschreven door Ferry Piekart. De andere acteur die je hoort is Nico van der Knaap.

De Wondere Wibaut

Radiomaker Jorrit Brenninkmeijer is gespecialiseerd in het maken van mooie, documentaire-achtige audiotours. Voor een geluidsroute langs de ‘opgeknapte’ Wibautstraat vroeg hij Chris om als rondleider (stem) te fungeren.

1953

Voor het VPRO project Plaats van Herinnering maakte Chris een audiotour door Oude Tonge. Dit naar aanleiding van het aangrijpende verhaal van Corrie en Dies van den Ouden. Bedoeling was dat je het verhaal luisterde terwijl je aan de hand van onderstaande routekaart door het huidige Oude Tonge liep.