Een grote bruine envelop

In het voorjaar van 2022 worden 250 enveloppen door Nederland verpreid. Op elke envelop zit een brief waarin Chris de vinder vraagt hem iets terug te sturen. Iets wat hem inspireert om op avontuur te gaan, op zoek naar verhalen. En dat kan van alles zijn: een artikel over een pinguin, een bril, een foto van een berglandschap of een liedje uit 1869.  Alles is te volgen in de podcast Een grote bruine envelop. En hier kun je de kaart van Nederland zien waar de enveloppen liggen.

In 2006 heeft Chris volgens dit idee al eens vijf lange radiodocumentaires gemaakt voor de VPRO Radio. Die documentaires werden uitgezonden in het programma De Avonden. De prachtige website van Een grote bruine envelop (die niet meer terug te vinden is en ligt op het digitale kerkhof) werd genomineerd voor een Prix Europa. Hiernaast kun je de documentaires uit 2006 beluisteren.

De Twee Foto’s

Twee foto’s die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben worden gedurende een maand steeds meer met elkaar verbonden. Het avontuur voert langs barbieren, strijders uit de Tweede Wereldoorlog, verhalen vol toeval en een apotheose in de Engelse havenstad Hull.

De Comeback van The Lions

In de tweede aflevering van Een Grote Bruine Envelop werpt Chris zich op als de manager van The Lions, een bandje dat in de jaren ‘70 een hitje had en wachtte op een grote doorbraak. Er wordt gewerkt aan een glorieuze comeback. Ondertussen praten de bandleden over de bijna vergeten jaren dat er nog dansorkesten door het land trokken.

Audiotour ‘Blijf ik, of ga ik weg’

De envelop die lag op een brug voor een prachtig huisje in Twisk resulteerde in een audiotour door het dorp. Hier konden bezoekers op een zondagmiddag door de hoofdstraat lopen terwijl ze luisterden naar interviews en verhalen rond het thema ‘Blijf ik, of ga ik weg?”

De cassette uit het antwoordapparaat

Een bandje uit een cassetterecorder wordt aan een grondige inspectie onderworpen. Het leidt tot een verhaal over één van de eerste lesbische stellen die met behulp een bekende donor ieder een eigen kind krijgen.

Het veerpontje

Chris heeft bijna twee weken gebivakkeerd bij de veerpont over de Nieuwe Merwerde. Het resulteerde in een meanderende montage vol verhalen van veermannen en passagiers.

EXTRA!!

De pilot van Een Grote Bruine Envelop waarin een Lingaphone cassettebandje de aanleiding vormt van een onderdompeling in de wereld van zelfgemaakte (kinder)radio en de spannende wereld van de piratenzenders.