Een Grote Bruine Envelop

In 2006 verspreidde Chris lukraak 250 enveloppen door heel Nederland. Daarin zat de vraag of vinders hem iets bijzonders wilden toesturen. Dat kon van alles zijn: een artikel over een pinguin, een bril, een foto van een berglandschap of een liedje uit 1869. Vijf maanden lang koos hij iedere maand een verrassende / prikkelende / avontuurlijke envelop uit. Daarmee ging hij op pad. Het verslag van zijn zoektocht was te volgen op internet. De vijf lange radiodocumentaires die dit opleverde werden uitgezonden in het VPRO programma De Avonden. De website van Een Grote Bruine Envelop werd genomineerd voor een Prix Europa.

In 2009 verspreidde Chris nogmaals 250 enveloppen. Ditmaal was het een samenwerking van de VPRO met nrc next. Dit betekende dat de zoektocht nu niet alleen te volgen was op het internet en de radio, maar ook in een dagelijkse column in nrc next. Ditmaal leverde het 7 korte radioprogramma’s op die werden uitgezonden in HollandDoc Radio.

De Twee Foto’s

Twee foto’s die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben worden gedurende een maand steeds meer met elkaar verbonden. Het avontuur voert langs barbieren, strijders uit de Tweede Wereldoorlog, verhalen vol toeval en een apotheose in de Engelse havenstad Hull.

De Comeback van The Lions

In de tweede aflevering van Een Grote Bruine Envelop werpt Chris zich op als de manager van The Lions, een bandje dat in de jaren ‘70 een hitje had en wachtte op een grote doorbraak. Er wordt gewerkt aan een glorieuze comeback. Ondertussen praten de bandleden over de bijna vergeten jaren dat er nog dansorkesten door het land trokken.

Audiotour ‘Blijf ik, of ga ik weg’

De envelop die lag op een brug voor een prachtig huisje in Twisk resulteerde in een audiotour door het dorp. Hier konden bezoekers op een zondagmiddag door de hoofdstraat lopen terwijl ze luisterden naar interviews en verhalen rond het thema ‘Blijf ik, of ga ik weg?”

De cassette uit het antwoordapparaat

Een bandje uit een cassetterecorder wordt aan een grondige inspectie onderworpen. Het leidt tot een verhaal over één van de eerste lesbische stellen die met behulp een bekende donor ieder een eigen kind krijgen.

Het veerpontje

Chris heeft bijna twee weken gebivakkeerd bij de veerpont over de Nieuwe Merwerde. Het resulteerde in een meanderende montage vol verhalen van veermannen en passagiers.

EXTRA!!

De pilot van Een Grote Bruine Envelop waarin een Lingaphone cassettebandje de aanleiding vormt van een onderdompeling in de wereld van zelfgemaakte (kinder)radio en de spannende wereld van de piratenzenders.