Hoorspelen

Naast zijn documentaires en reportages heeft Chris ook aan meerdere hoorspelen gewerkt. Als regisseur en schrijver. Onder het kopje Geluid Loopt elders op deze site is bijvoorbeeld de serie Geluid Loopt te vinden die hij samen schreef met Jan Jaap van der Wal.
Voor het hoorspel De Spin was hij een van de regisseurs. Dat is een 70-delige gefictionaliseerde radiokrimi over de IRT affaire, geïnitieerd door Jeroen Stout. De serie werd iedere werkdag om 0.45u uitgezonden op Radio 1. En dat dan onder de parapluie van de NTR.

De eerste lange serie waar hij als regisseur aan meewerkte was Hoorspel Bommel, een initiatief van hoorspelgrootmeester Peter te Nuyl.


Daarnaast schreef en regisseerde Chris mee aan de serie Paul Vlaanderen en het Tijdmysterie dat door de NTR werd uitgezonden op Radio Nostalgia. Het hoorspel was een initiatief van Bert Kommerij en de hoofdrollen werden vertolkt door Porgy Franssen en Marieke de Kruijff. Paulien Cornelisse en Saskia Rinsma schreven ook nog mee aan de serie.

Voor de laatste hoorspelserie schreef Chris ook nog een carnavalskraker (met muziek van Christiaan de Roo). Hij zag er een commercieel succes in, met T-shirts en theemutsen en alles. Maar dat ziet hij in vrijwel ieder project. En dat heeft geleid tot stapels T-shirts in de kast.
De kraker wordt gezongen door Porgy Franssen (bijgestaan door de cast en het publiek van Paul Vlaanderen)

De lijst van Berlijn

Het programma HollandDoc Radio vroeg Chris iets speciaals te maken voor de uitzending van 13 september 2009. De helft van het programma werd in beslag genomen door de uitreiking van de jaarljkse theaterprijzen. Daarna wilde de redactie “Zoiets als War of the Worlds. Iets waarmee we de mensen op de kast krijgen”. Na lang nadenken kwam Chris met het volgende plan: hij maakte een spannende documentaire die voortdurend wordt onderbroken door een voetbalverslag van Andy Houtkamp. Gezien de vele reacties (boze mensen die een bloedhekel hebben aan sportonderbrekingen, en lovende luisteraars die het een prachtige grap vonden) een geslaagd ‘hoorspel’.

Goes Overvecht: Henk Bajema (ja, mijn vader dus!)
Met medewerking van: Kitty Courbois, Cas Enklaar, Hein Janssen, Henk van Gelder, Andy Houtkamp en Vincent Bijlo

De Lijst van Berlijn was de Nederlandse inzending voor de Prix Italia 2010.

Tot hier en niet verder

Nathan Vecht en Chris Bajema schreven samen de moderne radiowestern Tot hier en niet verder. Het begint als een radioversie van Andere Tijden waarin we Rini Drupman volgen, een man die vanuit het niets de frontman werd van het verzet tegen de gaswinning in Groningen. Rini raakt zo bezeten van zijn protestwerk dat het uit de hand dreigt te lopen.

Rini Drupman: Marcel Hensema
Verslaggever: Chris Bajema
Anja Kamminga: Sylvia Poorta
Gedeputeerde Mastenbroek: Diederik Ebbinge
Hans Goedkoop: Hans Goedkoop

Casettepost

Voor de site woord.nl maakte hij een echt feel good verhaal. Marcel Musters speelt Teus, een verlegen postbode die zijn postcodegebied niet uitkomt. Hij wordt door Victor van de organisatie ‘Postal Friends’ over gehaald om geld te doneren aan de Indonesische Maria, en met haar te corresponderen. Teus besluit bandjes voor haar in te spreken. Hierdoor komt hij, tot zijn grote vreugde, steeds meer in contact met zijn buurt. Totdat er opeens twee agenten voor zijn deur staan.

Teus: Marcel Musters
Moeder van Teus: Kitty Courbois
Victor: Tygo Gernandt
Aleide: Eva van der Gucht

I feel your pain

Paulien Cornelisse schreef een sciencefictionverhaal. Het lijkt te beginnen als een gewoon inbelprogramma. Radiohost Eduard van Ammerswaal kan letterlijk de pijn overnemen van de mensen die inbellen. Dit gebeurt doordat ze via het inpluggen van een nek- of een rugplug een connectie maken met Van Ammerswaal. Een journaliste en haar collega vermoeden echter dat de pijn niet door Van Ammerswaal zelf wordt opgevangen.

Radiohost: Marcel Musters
Journaliste Sering de Vries: Sarah Jonker
Technicus Peter Staniades: Marcel Hensema
Collegajournalist Guust: Rick Paul van Mulligen
Inbellers: Abel Nienhuis, Cecile Heuer, Marieke de Kruijf, Nico van der Knaap
Alle Indiase stemmen: Neraj M. Mehra

Hartmassage

Schrijfster Eva Maria Staal (winnares van de Schaduwprijs met haar boek Probeer het Mortuarium) schreef een thriller. VPRO-presentator Pieter van der Wielen interviewt dichter Sicco Lindman. Het lijkt een normaal interview, maar na afloop gaat de luisteraar mee met de dichter. Hij verdwaalt op weg naar de parkeergarage en belandt in een nachtmerrie.

Sicco Lindman: Fred Goessens
Pieter van der Wielen: Pieter van der Wielen
Franca: Suus Beker
Rechter: Chiel de Kruijf

De Estafette

De Radio Estafette van Maartje Duin is een ketting met vijf schakels – een korte documentaire, een hoorspel, een soundscape, een reportage en een liedje – die door associaties met elkaar verbonden zijn. Iedere maker liet zich inspireren door het werk van zijn voorganger en gaf daarna het stokje door.

Chris maakte een kort hoorspel waarin hij een blauwdruk geeft van een verjaardagsfeestje.